Tatilciler, rezervasyonda bu yıl daha ‘erken’ davrandı

Yüksek enflasyon ve yeni zam beklentileri, tatilcileri bu yıl daha ‘erken’ harekete geçirdi. Kasım ayında başlayan erken rezervasyon kampanyalarına yoğun talep olduğu belirtildi.

Nasıl Bir Ekonomi gazetesinden Selenay Yağcı’nın haberine göre; Türkiye’de paket tatil yapan yaklaşık 10 milyon yerli turist bulunuyor. Bu yaz, erken rezervasyonla tatil yapanların yüzde 50 artacağı öngörülüyor. Bunun yanında bazı acentaların ilk dönem satışlarında geçen yıla göre yüzde 300 artış yakaladığı dikkat çekti. Bu arada kampanyalardaki yüksek indirim oranları her yıl kademeli olarak azalıyor. Ancak bu yıl farklı olarak fiyat artışları ocak ayında başlayacak. Yerli turistin de yeni maaş zamlarıyla birlikte tatil alışverişlerini ocak ayında bitireceği tahmin ediliyor.

Sektör temsilcilerinin verdiği bilgilere göre; erken rezervasyon fiyatlarında önceki yıla göre yüzde 60’a varan artışlar yaşanırken, sezonda minimum 3 kat artış olacağı düşünülüyor. Şu an erken rezervasyonda 2 çocuklu 4 kişilik bir ailenin 5 yıldızlı otelde 5 gecelik tatili 8 bin TL’den başladığı belirtiliyor.

‘FİYATLAR YENİ YILDA ARTACAK’

Prontotour Yönetim Kurulu Başkanı Ali Onaran, erken rezervasyonun ilk dönem satışlarında geçtiğimiz yıla göre yüzde 300 artış yakaladıklarını söyledi. Pandemiden bu yana yüksek yurtdışı satış grafiğini yakaladıklarını kaydeden Onaran, “Kampanya başladığı 1 Kasım’dan itibaren yoğun ilgi görüyor. 2019 rakamlarını yakaladık. Yurt içinde otel tatilinden daha ekonomik olan, seyahat severlerin deniz keyfi ve kültürel keşfi bir arada bulabileceği Ege-Akdeniz ile Likya turları yine popüler rotalar arasında” dedi.

Jolly yetkilileri ise “4 Kasım 2022 tarihinde başlayan yaz erken rezervasyon kampanyamız kapsamında şu an için fiyatların geçen sezona göre yüzde 35-50 civarında arttığını söyleyebiliriz. Fiyatların yılbaşından sonra daha da artması bekleniyor. Ocak 2023 döneminde ciddi zam beklentisi olduğundan erken rezervasyonda hareketlilik söz konusu” açıklamasını yaptı.

‘SON DAKİKACILAR, BU KEZ FIRSATI KAÇIRMAK İSTEMİYOR’

İleriye dönük fiyat artışından etkilenmek istemeyen tüketicilerin erken rezervasyon taleplerinde yoğun artış olduğunu kaydeden Tatil Sepeti Genel Müdürü Koray Küçükyılmaz da “Otellerde yaşanan fiyat artışlarından etkilenmemek ve erken rezervasyonlarda en yüksek indirim oranından yararlanmak için, diğer yıllara oranla daha erken doluluk bekleniyor. Son dakikacılar, bu yıl ilk fırsatlardan yararlanabilmek adına erken rezervasyon döneminde talep oluşturacak” diye konuştu. (EKONOMİ SERVİSİ)