Sendikalardan Türk-İş’e asgari ücret tepkisi: Kira bile ödenmez

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay'ın asgari ücret görüşmeleri başlamadan önce yaptığı bir açıklamada 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı olarak açıkladıkları 7 bin 785 TL'nin kırmızı çizgileri olduğunu söylemesi eleştirilere neden oldu.

DİSK: HALK ESAS ALINMIYOR

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre DİSK İstanbul Temsilcisi Asalettin Arslanoğlu, 13 bin 200 TL olarak talep ettikleri rakamın DİSK Araştırma Merkezi (DİSK-AR) tarafından yürütülen çalışmalar sonucunda bilimsel verilerle belirlendiğini belirtti. Yürütülen çalışmalarda esas alınan noktalara değinen Arslanoğlu, “En temel kriter olarak, bir aileden 2 kişinin çalıştığı varsayılarak, aileye girecek toplam ücretin yoksulluk sınırının altında kalmayacak bir ücret olması baz alındı” dedi.

Asgari ücret konusunda iktidarın halkı esas almadığını belirten Arslanoğlu, belirlenecek ücretin önceki yıllarda olduğu gibi yine açlık sınırına yakın bir ücret olacağını beklediklerini ifade etti. Ayrıca şu anki enflasyonun geçmiş yıllardaki enflasyon oranlarına göre, çok yükseldiğini vurgulayan Arslanoğlu, bundan dolayı asgari ücretin yılda 4 defa belirlenmesine ilişkin talepte bulunduklarını söyledi. Arslanoğlu, enflasyon artışına rağmen asgari ücretin yılda bir kere belirlenmesi durumunda insanların açlığa ve yoksulluğa mahkum edileceğinin altını çizdi.

KESK: ESAS NOKTA YOKSULLUK SINIRI

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İstanbul Şubeler Platformu Dönem Sözcüsü Hüseyin Özev de, Türkiye’de milyonlarca insanın asgari ücret ile çalıştığını söylerken, şu anki asgari ücretin belirlendiği günden itibaren satın alma gücü bakımından erimiş bir duruma geldiğini vurguladı. Açıklanan TÜİK verilerinin gerçeği yansıtmadığına dikkat çeken Özev, halkın yaşadığı enflasyonun çok daha yüksek olduğunu vurgulayarak, “TÜİK resmi verilerinde dahi enflasyon yüzde 84 üzerinde iken, dönem içerisinde belirlenecek asgari ücret yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret olmalı. Çünkü yapılan çalışmalarda dahi 4 kişilik bir ailenin geçinebileceği yoksulluk sınırı neredeyse 26 bin TL üzerinde çıkıyor” dedi.

'TOPLANTIDAN YOKSULLUK ÇIKACAK'

Ayrıca Türk-İş’in 'kırmızı çizgi' olarak belirttiği 7 bin 785 TL’lik rakama da değinen Özev, bunun günümüz koşullarında çok düşük bir rakam olduğunu ve bununla bir kiranın bile ödenmediğini söyledi. Ayrıca Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda yer alan temsilcilerin iktidar yanlısı kurum ve kuruluşlardan oluştuğuna işaret eden Özev, gerçekleştirilecek toplantı sonucunda emekçilere ancak yoksulluğun çıkacağını belirterek, “İşte burada işçi ve emekçilerden yana olan sendika ve siyasi partilerin buraya yapacağı baskı, eylem ve etkinlikler ile bu değiştirilebilir” dedi.

HDP: VERİLER DOĞRU DEĞİL

HDP Emek ve Sosyal Politikalar Komisyonu Eşsözcüsü Cemalettin Yüksel, açıkladıkları 12 bin 500 TL’lik rakamın Türkiye’deki sendikaların talepleri ve ülke gerçekliğini göz önünde bulundurarak belirlediklerini ifade etti. TÜİK’in enflasyona ilişkin açıkladığı verilerin doğruluk taşımadığına dikkat çeken Yüksel, “TÜİK’in nereye bağlı olduğunu biliyoruz. İktidardan ayrı bir söz söyleme hakkını kendilerinde görmüyorlar. Böylece halkı yanıltıyorlar” dedi. HDP olarak asgari ücret artışına bir toplu sözleşme olarak baktıklarını belirten Yüksel, bu toplu sözleşmeyi, toplumla bir toplu sözleşme durumu olarak gördüklerini vurguladı. Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nda Türk-İş’in işçi sınıfını temsil edecek olmasını eleştiren Yüksel, “Türk-İş işçi alanında en çok üye sayısına sahip konfederasyon olabilir ancak asgari ücret sadece sendika üyelerini ilgilendiren değil toplumu ilgilendiren bir rakam. Hele ki özellikle de iktidara yakın bir sendikanın asgari ücret talebini de çok gerçekçi bulmuyoruz. Yakın zamanda bir toplantı da mikrofonlar açık iken Türk-İş Genel Başkanı’nın, Çalışma Bakanı’na söyledikleri hala hafızamızda” dedi. Yüksel, asgari ücretin insan onuruna yaraşır bir düzeye gelmesi için 15 Aralık’a kadar bildiri, afiş ve materyallerle halkla birlikte olacaklarını vurguladı. (HABER MERKEZİ)