İYİ Parti Sözcüsü Zorlu: Suriye’de meşru yönetimle temas için Dışişleri Bakanlığı’na başvurduk

İYİ Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Başdanışmanı Kürşad Zorlu, partisinin Suriye ile diplomatik temasa ilişkin resmi yazısını Dışişleri Bakanlığı’na ilettiklerini belirtti.

ANKA'ya açıklamalarda bulunan Zorlu, şunları söyledi:

“Suriye’de meşru yönetimle temas sağlanması yönündeki resmî yazımızı Dışişleri Bakanlığına ulaştırdık. Bir örneğini de bakanlık makamına ilettik. İlgili yazımızda da belirttiğimiz gerekçe ve hedeflerimiz doğrultusunda 15 Aralık tarihine kadar gerekli diplomatik girişimler konusunda tarafımıza cevap verilmesini bekliyor olacağız.

Gerek sığınmacı probleminin olabildiğince hızlı çözülebilmesi gerekse terör koridoru başta olmak üzere ülkemizin güvenlik kaygılarının giderilmesi için komşu ülkemizle gerçekçi ve dengeli bir görüşme sürecinin başlatılmasının hayati olduğunu düşünüyoruz. Bu hassasiyetlerimizin iki komşu ülkenin ilişkilerinin geleceği bakımından olumlu sonuçlar doğuracağına inanıyoruz.”

'HEYET HENÜZ BELLİ DEĞİL'

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 2020 yılında konuya ilişkin sözlerini hatırlatan Zorlu, şöyle devam etti:

Şunu vurgulamak isterim ki bu gidişatı ilk ve en yüksek seviyede ortaya koyan parti biziz. Zira 5 Ocak 2020 tarihinde TBMM Grup Toplantımızda Sayın Genel Başkanımız sorunu derhal çözebilmek adına gerekirse devlet adına ‘Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile görüşmeye hazır olduğunu’ belirtmişti. Maalesef siyaset üstü bu çağrılarımıza kulak tıkandı ve problemin daha da derinleşti.

Henüz gidecek heyet belli değil, çalışma Genel Başkanımızın uhdesinde ve planlamamızı bilahare kamuoyumuzla paylaşacağız. Temel bir hassasiyetimiz de Mehmetçiğimizin oradaki varlığı, can güvenliği ve mücadelesidir. Sorunun nihai çözümü açısından bu sürecin diplomasi trafiği ile desteklenmesini hayati kılmaktadır. Türkiye ile Suriye işbirliği ve uzaklaşmayı harekete geçirebilir.”

Zorlu, geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, yapılması durumunda bu görüşmede gündeme getirilecek konuları şu dört başlıkta özetlemişti:

“- Ülkelerini terk etmek zorunda kalan Suriyelilerin vatanlarına geri dönmelerinin sağlanabilmesi için gerekli ekonomik, toplumsal ve güvenlik koşullarının sağlanabilmesine katkıda bulunmak.

- Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması amacıyla bu ülkedeki varlığını sürdüren PKK/YPG terör örgütünün faaliyetlerine son verdirilmesi için ortak bir strateji geliştirilmesi.

- Suriye'nin yeniden imarı ve uluslararası topluma dönüşünün sağlanması için diplomatik desteğin sağlanması.

- Suriye'de faaliyet gösteren ve Türkiye ile Suriye'ye güvenlik tehdidi yaratan PKK/PYD dışındaki terör örgütleriyle mücadele ortak bir yaklaşım geliştirilmesi.” (HABER MERKEZİ)