Hakemle ilgili olumlu-olumsuz konuşan futbolcu ve yöneticiye ceza geliyor

Türkiye Futbol Federasyonu (TFF) Başkanı Mehmet Büyükekşi yayıncı kuruluşta katıldığı programda futbol gündemini değerlendirdi, sistemde yapmayı planladıkları değişiklikleri anlattı.

Hakemlerin güvenilirliklerine karşı herhangi bir olumsuz algı oluşturulmaması gerektiğini söyleyen Büyükekşi, "Onları değerli kılmamız lazım. Değerli kılarsak sonuca ulaşılırız. Orta ve yan hakemlerimizden başlarsak, ben başarılı bir sezon olduğunu düşünüyorum. Ancak hata olmadı mı, yüzde 100 mü, tabii ki değil. Hakemler de insan. Dünyanın her yerinde hakem hataları oluyor. Premier Lig'de, La Liga'da, Bundesliga'da oluyor, Türkiye'de de oluyor" diye konuştu.

Hakemlerle ilgili devre arasında talimat değişikliği yapacaklarını vurgulayan Mehmet Büyükekşi, özetle şunları söyledi:

CEZA GETİRİYORUZ: Hakemlerimizle ilgili maç öncesi ya da maç sonunda olumlu ya da olumsuz konuşan başkan, teknik direktör ya da futbolcu olursa onlara ceza uygulaması getiriyoruz. Bu hangi ligde olursa olsun. Artık bu kültürü değiştirmemiz lazım. Örneğimiz Premier Lig. Oyun hakem üzerinden değil, taktik üzerinden, futbol üzerinden değerlendirilsin. Yıllardır böyle yaptık hiçbir faydası olmadı.

HAKEM ATAMALARI KULÜPLERİN GÖZÜ ÖNÜNDE YAPILACAK: Bu sezon VAR daha iyi bir şekilde uygulandı. Hakem atamaları da algoritmayla yapılıyor. Süper Lig kulüplerimizle konuştuk. Ayın 21'inde gelecekler, MHK onların gözleri önünde hakem atamaları yapacak.

ÇİPLİ TOP: 2022 FIFA Dünya Kupası'nda uygulanan yenilikler... Bunlardan biri çipli top. Bir maçta 'Top kale çizgisinden dışarı çıktı mı, çıkmadı mı?' derken çipli top vasıtasıyla verildi. İkincisi yarı otomatik ofsayt sistemi.

UZATMA SÜRESİ: Bir de oyunun durması ve uzatma süresiyle ilgili tartışmalar vardı. Ligimizde bakıyorduk bir maç 10 dakika uzatılması gerekiyorsa 6 dakika uzatılıyordu. Biz de bu Dünya Kupası'ndaki uygulamayı görünce, 'VAR odasına, VAR'a bir görev verelim kronometreyi tutsun.' dedik. Hakem düdüğü çaldığı anda kronometre işlesin. Futbolcular çeşitli şekilde zaman geçiriyor. Ne kadar zaman geçirilirse geçilsin, 10 dakikaysa 10 dakika, 15 dakikaysa 15 dakika... Biliyorsunuz Dünya Kupası'nda 15 dakika uzatıldı. Bunu hemen ligin ikinci devresinde uygulamaya geçiriyoruz.

OFSAYT SİSTEMİ: Yarı otomatik ofsayt sisteminin de belli bir maliyeti var. Kulüplerle mutabık kalırsak, bir sonraki yıl uygulamaya sokulabilir. Birçok ülke adım atarsa, bu teknolojinin maliyeti de düşecektir. Hem çipli top, hem de yarı otomatik ofsayt sistemi için araştırmaları sürdüreceğiz.

GÖZTEPE-ALTAY: (1. Lig'de Göztepe ile Altay maçı) Olaylara sebep olanların gereken cezaları almaları gerekiyor. İşaret fişeği oradaki cankurtaranlar tarafından stadyuma sokulmuş. Bundan sonra itfaiye ve cankurtaran araçları da aranacak. Bu durum inşallah diğer kulüplere de ders olur. Bundan sonra bu tür olaylar yaşanmaz diye umut ediyoruz. (HABER MERKEZİ)